Srbija mijenja Zakon o državljanstvu

Bez obaveznog otpusta iz državljanstva Srbije stiče se mogućnost dvojnog državljanstva, što je do sada bilo nemoguće. Olakšano i dobijanje državljanstva strancima koji se školuju ili rade u Srbiji. Teže do pasoša za strance supružnike – ovo su izmjene Zakona o državljanstvu Srbije.

Najvažnija promjena izmijenjenog Zakona o državljanstvu Republike Srbije je ta što se ubuduće svako ko želi da ima pasoš Srbije neće morati da ima otpust iz stranog državljanstva. Umjesto toga dovoljno je da ima 18 godina, da mu nije oduzeta poslovna sposobnost i da podnese pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Istim članom obuhvaćeni su i stranci ukoliko zadovoljavaju gore navedene odredbe i imaju prebivalište u Srbiji najmanje tri godine. Oni mogu i sa 14 godina da postanu državljani Srbije na zahtjev roditelja ili staratelja.

Strancima je moguće da dobiju državljanstvo godinu dana posle sticanja srednješkolskog ili visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, ili u slučaju da obavlja samostalnu djelatnost ili je zaposlen u Srbiji.

Istovremeno pooštreni su uslovi za supružnike strance. Do sada je bilo dovoljno da budu tri godine u braku, a sada je potrebno 10 godina.

Kada su u pitanju iseljenici iz Srbije, pravo na državljanstvo imaju potomci do drugog stepena srodstva u pravoj liniji. Preduslov je da imaju 18 godina, da imaju poslovnu sposobnost, da podnesu pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom, kao i da iseljenik i dalje ima državljanstvo Republike Srbije.

Stranac čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Republiku Srbiju mora da dobije saglasnost Vlade, za razliku od dosadašnje prakse da je kada je prijedlog Vladi davalo resorno ministarstvo.

Izvor: N1 Srbija

Podijeli objavu