Srbin uhapšen u Leposaviću, protestna šetnja u Kosovskoj Mitrovici; Pojačano prisustvo Kfora

Јoš jedno hapšenje Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Uhapšen je U. V. iz Leposavića zbog navodne umiješanosti u napad na novinare. Nakon hapšenja Srba, ali i napada specijalnih snaga tzv. kosovske policije na dvoje djece u Žitkovcu kod Zvečana, danas se održava protestna šetnja Srba sa sjevera Kosova i Metohije.

U Leposaviću su se ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa sjevera KiM od strane tzv. kosovske policije.

Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: “Ovo je naša zemlja”, “Stop Kurtijevom nasilju”, “Ne tucite nam decu”, “Srbi hoće mir”, “Stop institucialnom nasilju”…

Građani zahtijevaju puštanje na slobodu Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Јarinje, kao i dan prije toga u Leposaviću uhapšenog Nemanje Vlaškovića.

Takođe i Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za vrijeme mirnih protest u Zvečanu, kao i Miluna Milenkovića, koji je uhapšen u Severnoj Miitrovici.

Zabrana za prolaz robe iz centralne Srbije i dalje važi, pa je nesmanjena i kolona teretnjaka na administrativnim punktovima.

Pojačano je prisustvo snaga Kfora u Leposaviću nakon jutrašnjeg hapšenja još jednog Srbina.

Helikoter Kfora nadlijeće to područje.

Iz Telekoma Srbije saopštili su da je jutros oko 7.30 u blizini Leposavića otet Uroš Vukašinović (28), zaposlen u ćerki firmi ove kompanije na Kosmetu, mts doo, dok je putovao na posao.

– Prema do sada dostupnim informacijama, Uroš je kao i svakog radnog dana krenuo na posao iz svoje kuće u blizini Leposavića, ali na posao nije stigao, jer su ga presreli i oteli autom folksvagen bele boje bez vidljivih oznaka – navodi se u saopštenju Telekoma.

Podijeli objavu