Srđan Knežević posthumno proglašen Srpskim vitezom

Legendarni komadant paljanskih “Belih vukova” Srđan Knežević danas je još jednom ušao u istoriju srpskog naroda i posthumno proglašen Srpskim vitezom.

U Rumi je održan 10. Sabor srpskih vitezova, u organizaciji “Akademije vidovdanskih vitezova srbskih”.

Komadant elitne jedinice “Beli vukovi” Vojske Republike Srpske Srđan Knežević proglašen je srpskim vitezom, a njegovoj porodici uručeno je najviše priznanje, Orden srpskog viteza.

IMG 7b994a955def693b348a2ceb1e161338 V

IMG c469b04a96cb4d777a4bb53cc43f01f6 V

Sa ovim priznanjem, legendarni paljanski Komadant “Beli vuk” Srđan Knežević postao je jedna od značajnijih istorijskih ličnosti nove istorije. Upamćen je kao častan srpski vojnik koji je branio srpski narod, baš kao i vidovdanski srpski vitezovi, što je na ponos svim Paljanima i građanima Republike Srpske, ali prije svega njegove porodice.

“Ja sam jako ponosan na svog oca i njegove saborce, i na njihova hrabra, i čestita djela u ratu. Već je poznato koliko su “Beli vukovi” učinili za Pale, ali i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju u odbrani naše Republike Srpske. Normalno je da sam i danas tužan, ali na neki način i srećan što ime mog oca Srđana Kneževića ulazi u istoriju, srpsku legendu i što na neki način i dalje živi, i živjeće, u sjećanju srpskog naroda” – rekao je za 369portal Nemanja Knežević, sin legendarnog komadanta “Belog vuka” Srđana Kneževića.

IMG 4bbc59663e2c74232a607b7fc685eab4 V

Odlikovanja su danas, u Rumi, dobili i heroji sa Košara.

Na svečanoj Akademiji prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, MUP-a Srbije, kao i udruženja iz Republike Srpske proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Više od nekoliko stotina najviših vojnih zvaničnika, heroja otadžbinskih ratova, veterana, porodica palih boraca, prijatelja i poštovalaca junačkih djela srpske vojske i policije, u odbrani srpskog naroda i ove godine sabralo se u Rumi i ukazalo na važnost njegovanja kulture sjećanja i odavanja pošte prema onima koji su za srpske zemlje i slobodu nesebično položili svoje živote.

Srđan Knežević bio je komandant novoosnovanog jurišno-izviđačkog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je prozvan „Beli vukovi“. Obavljao je dužnost zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo. Iz zasjede, ubijen je 7. avgusta 1998. godine, u Palama. Njegovo ubistvo, nažalost, ostalo je nerazjašnjeno do dana danas.

Podijeli objavu