Srebrenica: Obilježena godišnjica od ubistva 228 Srba

Polaganjem vijenaca na Spomen kosturnicu i služenjem parastosa, danas je u Srebrenici obilježena godišnjica od ubistva 228 Srba među njima 80 djece sa područja Srebrenice ubijenih na praznik Trojice 1943. godine od strane zloglasne 29.ustaške formacije predvođene Јosipom Kurelcom.

Na području Srebrenice tokom Drugog svjetskog rata, počinjen je genocid nad srpskim narodom od strane Nezavisne države Hrvatske i komšija muslimana, koji su mahom bili pripadnici ustaških formacija, kada je ukupno ubijeno 2.262 Srebreničana srpske nacionalnosti- istaknuto je danas na komemoraciji.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u ovom mjestu Branimir Kojić rekao je da su ovdje pobijeni civili, da se u 20. vijeku Srbima ovog kraja istorija tri puta ponovila i stradali su u tri rata.

– Nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinjen je genocid u 20. vijeku i Srbi su najveći stradalnici. To treba da znaju naša pokoljenja da ne dožive istu sudbinu i o tome treba govoriti – poručio je Kojić.

On je istakao ova spomen-kosturnica i brojna spomen-obilježja u ovoj opštini pokazuju da je počinjen genocid nad srpskim narodom, sistematski u kontinuitetu u svim ratovima u 20. vijeku, dok se godinama govori o stradanju srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine.

 

Podijeli objavu