Srpska brani ustavnu poziciju koju podrivaju Vašington, London i Brisel

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska brani svoju ustavnu poziciju, koju podrivaju Amerikanaci, Britanci i ljudi u Briselu.

“Oni to rade tako što govore o apstraktnim stvarima, stvarima koje bi trebalo da se dogode u narednih 100 godina”, rekao je Dodik za “Raša tudej”.

Dodik je istakao da to u Republici Srpskoj vide kao način da joj se oduzme nezavisnost, pravo na suverenitet.

“Uzmite moj slučaj, na primjer. Mene su Amerikanci stavili na neku crnu listu jer, navodno, ne postupam u skladu sa Dejtonom. Ja sam jedina osoba u BiH koja se i dalje bori za Dejton, ali pretpostavljam da to njima nije bilo dovoljno. Izašli su sa optužbama za korupciju tvrdeći da sam, na neki način, profitirao od nje”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su rekli da su zamrznuli njegova sredstva, što je, kako je ocijenio, glupost, jer ih ni ne posjeduje.

On je ukazao da se, ukoliko se sa njima želi sarađivati, mora u potpunosti povinovati i na taj način nestaju cijele nacije, počinju da gube identitet i nezavisnost, kao i svaku odgovornost.

Dodik je istakao da je većina evropskih zemalja, čak i one koje su do sada bile neutralne, odbacila neutralnost, te se postavlja pitanje zašto je to tako i šta ih je motivisalo?

Ukazao je da komercijalne banke kontroliše američko Mininstarstvo finansija, koje nadgleda svaku finansijsku transakciju, svako strano plaćanje, bez obzira na to odakle dolazi, što ima ima direktan efekat na ekonomiju, prijeteći da destabilizuje mnoge zemlje.

Dodik smatra da će u budućnosti biti još teže, ali vjeruje da će se stvari u naredne dvije ili tri godine stabilizovati.

“Globalne sile u svijetu biće Rusija, Kina i Amerika. Nisam siguran šta će se dogoditi sa EU, ali u svakom slučaju mora da postoji balans kako bi svijet bio stabilan i da se razvija na održiv način”, ocijenio je Dodik.

Izvor: SRNA/ Foto: Sputnik

Podijeli objavu