Šta je poručeno sa protesta u Beogradu?

Protestni skup “Srbija protiv nasilja” je završen, a učesnici su se razišli nakon što su prethodno blokirali najprometniji beogradski most Gazela u znak upozorenja da vlast ispuni zahtjeve organizatora protesta.

Protest je završen nešto prije 21 čas, a saobraćaj na mostu Gazela koji je bio blokiran nešto manje od dva sata je profunkcionisao.

Organizatori skupa od vlasti zahtjevaju smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija koji objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promovisanja nasilja.

Traži se i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Opozicione stranke koje su organizovale protest zahtjevaju i institucionalnu odgovornost za tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, kao i smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta prije blokiranja Gazele su se okupili ispred Skupštine Srbije.

Skup “Srbija protiv nasilja” organizovali su Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno lijevi front/Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Ovo je drugi protest “Srbija protiv nasilja”, a prvi je održan u ponedjeljak, 8. maja.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu