Stvorene pretpostavke da se glasa za gasovod “Nova istočna interkonekcija”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su stvorene pretpostavke da se na narednoj sjednici Savjeta ministara glasa za izgradnju gasovoda “Nova istočna interkonekcija”.

“Ne postoji nijedan razlog da na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara ne glasamo o `Novoj istočnoj interkonekciji`! Stvorene su sve pretpostavke za to, čak je i formirana nova federalna Vlada. To je bila molba političkih struktura iz Federacije BiH, što smo uvažili i ispoštovali”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je naglasio da su Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou bili maksimalno korektni i da sa pravom očekuju isti odnos.

“Mi smo za fer politiku i jednak pristup, odnosno podršku strateški važnim razvojnim projektima”, poručio je Košarac.

Sjednica Savjeta ministara koja je bila najavljena za 27. april, a na kojoj je trebalo da se razgovara o izgradnji dva gasovoda – na Južnoj i Novoj istočnoj interkonekciji, odgođena je.

Na toj sjednici Savjet ministara trebao je da razmatra nacrte osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske”, kao i između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije”.

Izgradnja gasovoda “Nova istočna interkonekcija” je na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Izgradnja gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska” je na pravcu Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik sa dijelom koji se odvaja za Mostar.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu