Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu, ima ranjenih

U Zvečanu traje sukob između pripadnika Kfor i srpskog naroda, nakon što su pripadnici NATO misije krenuli na Srbe koji su mirno sjedili ispred opštine Zvečan, javlja izvještač Tanjuga.

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letjele su flaše i kamenice, a kako dodaje izvještač Tanjuga, bilo je povrijeđenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.

Zapaljen je i jedan privatan automobil, a srpski mediji prenose da su u sukobima ranjene dvije osobe.

Izvještač Tanjuga javlja da se srpski narod razbježao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vrijeme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila kosovske policije su se pomjerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne miješaju u sukob, prenosi Tanjug.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu

Srpska lista i građani traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče.

Ispred zgrade su i pripadnici KFOR-a, koji su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Ambasador SAD u Prištini pozvao je novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak.

Kako javlja dopisnik RTS-a, sukob se preliva u ostale dijelove grada.

Kosovo onlajn navodi da je u Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi i da sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta, prenosi Euronews Srbija.

Foto: Tanjug

 

Podijeli objavu