Trka Beograd – Banjaluka: Poljak Bartoš Rudik pobjednik prve etape

Poljak Bartoš Rudik pobjednik je prve etape biciklističke trke Beograd-Banjaluka, koja je vožena od prijestonice Srbije do Bijeljine.

Član ekipe “Voster” bio je najbrži na dionici koja je tradicionalno bila uvod u naredne tri etape i koja je na nekoliko minuta “srušila granicu” između Srbije i Srpske budući da je karavan prošao bez zaustavljanja.

Rudik je zadovoljan činjenicom da će put Vlasenice krenuti u žutoj majici, ali je svjestan da ga očekuje težak posao.

“Ovo je moja prva zvanična pobjeda, a vrlo sam zadovoljan na kakav način smo kao tim odradili posao. Sutra je novi dan, vrlo teška etapa, ali sam optimista, imamo dosta bolji tim nego prošle godine”, rekao je Rudik novinarima.

Drugi je bio Lorenco Komforti iz Bardijanija, kojem je pripala i bijela majica za najboljeg mladog vozača, a treće mjesto zauzeo je član italijanskog “Korateka” Atilio Viviani.

Organizatori su zadovoljni prvom etapom, koja je opravdala očekivanja.

Plava majica za najboljeg brdskog vozača pripala je Mariju Gamperu iz Vibateha, dok je crvena, za najuspješnijeg biciklistu na prolaznim ciljevima otišla u ruke Kristijana Korena iz slovenačke Adrije.

Direktor biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja rekao je da su biciklisti uvijek spremni na sve izazove, da su u etapi od Beograda do Bijeljine imali mnogo sreće i sa vremenom, a da je organizacija bila odlična i u Beogradu, kao i doček u Bijeljini.

On je naveo da trka 14. put ulazi u Bijeljinu, da je bilo nekoliko padova u toku trke, što je sastavni dio bicikizma.

“Ono što je važno je da smo 17. put pokazali kako funkcioniše jedinstvo između Srba s jedne i druge strane Drine. Srpska i Srbija žive i dalje zajedno i tako i funkcionišu. Ova trka je jedan od primjera kako se to radi kroz sport – i evo preko Pavlovića mosta opet bez zaustavljanja”, rekao je Kuvalja.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci ovoj trci.

“Zahvalan sam i policiji koja nas je pratila, pozdravljam i Bijeljince na ovako prelijepom dočeku. Ponosni smo na sve”, rekao je Kuvalja.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je da je ovaj sportski događaj pravi spektakl koji ima ne samo sportski i biciklistički karakter, nego je i prilika da se Bijeljina, Republika Srpska i Srbija predstave i promovišu.

“I u buduće ćemo ovakve događaje podržavati i njegovati prave vrijednosti. Zahvaljujući ovom događaju ime našeg grada i Republike Srpske moglo se čuti ne samo u Evropi nego i svijetu”, rekao je on, te poželio takmičarima da se u Bijeljini osjećaju ugodno.

Trka se nastavlja sutra oz Bijeljine do Vlasenice, što je druga od četiri etape ove biciklističke trke.

Biciklisti sutra kreću prema Vlasenici u 11.00 časova sa Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića. Predstavljanje timova počinje u 10.00 časova.

Izvor: SRNA/ Foto: ATV

Podijeli objavu