U Banjaluci premijerno prikazan “Izazov” – prvi film snimljen u svemiru

Ruski film “Izazov” danas je premijerno prikazan na projekciji za novinare u banjalučkom “Cineplexxu Palas” uz prisustvo glavnog glumca Miloša Bikovića, a svečana premijera filma nakon koje će se Biković pokloniti publici planirana je za 20 časova.

Ostvarenje “Izazov” prvi je film u istoriji svjetske kinematografije koji je sniman na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a ovu filmsku priču predvodio je proslavljeni ruski reditelj Klim Šipenko, kojeg je publika već upoznala kroz filmove “Sluga” i “Saljut 7”.

Osnovna linija priče prati grupu hirurga koji pripremaju operaciju astronauta na svemirskoj stanici, koji zbog akutnog zdravstvenog stanja nema vremena da se vrati na zemlju – Bikoviću je povjerena glavna muška uloga hirurga Vladislava Nikolajeva, jednog od ljudi koji treba da poleti na Međunarodnu svemirsku stanicu, jer je tamo neophodna  operacija u bestežinskom stanju.

Svoj dio Biković je snimao u avionu “Iljušin”, iznutra postavljenom sa strunjačama, koji bi se popeo na 9.000 metara nadmorske visine da bi u poniranju do 6.000 metara omogućio 23 sekunda bestežinskog stanja.

“Prvi put je to što se dešava na filmu je podjednako nevjerovatno kao sto je neverovatno to kako je film sniman. Ovo je spoj realnosti i naučne fantastike, odnosno snimanje ovakvog filma je pre bila naučna fantastika, a od proslog četvrtka znamo da je to moguće”, kazao je Biković o filmu, koji je prije Banjaluke prikazan u Moskvi i Beogradu, te niz ruskih i srpskih gradova.

Glumačku postavu pored Bikovića čine Julija Peresiljd, Vladimir Maškov, Oleg Novickij, Anton Škaplerov, Pjotr Dubrov, te Jelena Valjuškina.

Izvor: Nezavisne.com/ Foto: Velibor Tripić

Podijeli objavu