U Banjaluci sutra obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

U Banjaluci će sutra biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom, a obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Programom je predviđeno od 10.30 do 11.00 časova formiranje kolone u Parku Petar Kočić, a u 11.00 časova marš “Besmrtnog puka” sa Trga Krajine do Trga palih boraca, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

U 11.15 časova biće položeni vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja biće održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Izvor: SRNA/ Foto: N.N.

Podijeli objavu