U Muzeju Republike Srpske redovno stanje odbrane od poplava i to lavorima

Noći muzeja ili kiša u muzeju? Prizor koji se zatekao u Muzeju Republike Srpske zaista je svakoga ostavio bez komentara. Kako ovih dana svjedočimo obilnim padavinama, one nisu poštedile ni kulturne institucije Banjaluke, te su u Muzeju Republike Srpske postavljeni lavori, zbog štete na krovovima.

Kako su se slike ove zanimljive „postavke“ pojavile na društvenim mrežama, javnost je postala ogorčena, a na pitanja da li je ovo istinito, te da li su se stvarno u Muzeju ovako odlučili odbraniti od kiše, za naš portal odgovorio je direktor Muzeja Republike Srpske, Davor Strika.

„Nažalost, radi se o decenijskom problemu Muzeja Republike Srpske, kao i ostalih korisnika nekadašnjeg „Doma radničke solidarnosti“, navodi Strika te napominje da su javnost i nadležni organi upoznati sa temom.

Strika ističe da će oni u saradnji sa svojim partnerima Vladom Republike Srpske i Gradom Banjaluka, pokušati, kako kaže, bar djelimično riješiti ovo pitanje, mada to u postojećim uslovima i nije moguće.

Direktor ove ustanove ističe da Muzej Republike Srpske raspolaže ograničenim sredstvima sa kojima nije moguće sanirati ovaj kako kažu decenijski problem.

„Jedino rješenje je ono na koje se ukazuje godinama, a to je izgradnja nove zgrade Muzeja, namjenski pravljene za potrebe muzejske djelatnosti“, navodi Strika, te dodaje da imaju obećanje Vlade Republike za pomoć.

Ono što je zanimljivo, pored lavorske postavke, jeste i činjenica da Muzej nema sredstva da popravi krov i to decenijama, ali se rado nadaju izgradnji poptuno novog objekta za svoje potrebe. Direktor ove ustanove uvjeren je da će Republika Srpska dobiti novu muzejsku zgradu, koja će, kako ističe, biti velika stvar za Republiku Srpsku, ali za sanaciju krova i postojećeg oštećenja ipak nije optimističan i nema sredstva.

Očekuje li Banjaluku iduće godine Noć muzeja, Noć lavora ili pak grandiozno otvaranje novog muzejskog objekta?

20230515 081957

Foto: Tviter

Podijeli objavu