U ponedjeljak Kolegijum o zakazivanju sjednice o Ustavnom sudu BiH

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da će skupštinski Kolegijum u ponedjeljak, 26. juna, zakazati sjednicu Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH, s obzirom na to da je istekao rok dat ovom sudu da ukine spornu odluku.

Mazalica je rekao da je Kolegijum zakazan za 10.00 časova, a da bi sjednica Narodne skupštine vjerovatno trebala biti održana u utorak, 27. juna.

– Na sjednici će se raspravljati i vjerovatno donijeti odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer ovaj sud nema odgovarajući legitimitet iz Srpske, donio je niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske i poslednja odluka, koja je svojevrsni državni udar, podijelila je BiH na dvije polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju – rekao je Mazalica.

On je naglasio da Ustavni sud BiH na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.

Mazalica je objasnio da odluka koju Narodna skupština treba da donese nalazi uporište iz Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je Republika Srpska potpisnica ovog sporazuma, a čime se saglasila sa formiranjem Ustavnog suda BiH koji je diskriminišući Srpsku i Srbe prekršio i Dejtonski sporazum i dao pravo Srpskoj da zaštiti svoje interese na način da neće priznavati odluke ovog suda na svojoj teritoriji.

On je istakao da bi isti dan vjerovatno trebala biti održana i sjednica Narodne skupštine o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a koji se odnosi na prijedlog zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do danas u podne ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

Podijeli objavu