U Srbiji zahtjev da se pokrenu istražne radnje protiv Tanje Milašinović Martinović kao državljanke Srbije

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Milimir Vujadinović zatražio je danas na sjednici parlamenta da Tužilaštvo ove zemlje pokrene istražne radnje protiv Tanje Milašinović Martinović i utvrdi da li je kao državljanka Srbije prekršila Ustav i zakone ove zemlje glasajuću u Savjetu Evrope protiv cjelovitosti i teritorijalnog integriteta Srbije.

– Prošlu sedmicu su definitivno obeležili štetni događaji za Republiku Srbiju i štetočine koje su tu štetu načinile. U ponedjeljak je u Savjetu Evrope obavljeno glasanje kada je u pitanju prijem tzv. Kosova u tu organizaciju i po pitanju glasanja iznenadili su nas neprincipijelni stavovi pojedinih država članica Savjeta Evrope. Međutim, mnogo veće iznenađenje je kada protiv interesa sopstvene zemlje, protiv njene teritorijalne cjelovitosti, protiv njenog ustavnog poretka glasa neko ko je etnička Srpkinja – rekao je Vujadinović, koji je i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe i regionu.

On je pojasnio da je u ime BiH u Savjetu Evrope glasala Tanja Milašinović Martinović, etnička Srpkinja, koja je prema podacima s kojima raspolaže, Beograđanka sa prebivalištem u opštini Savski venac.

– Јednom rečju – katastrofa. Neko će reći bila je uzdržana. Znači bila je uzdržana kada je u pitanju cjelovitost, teritorijalni integritet i Ustav Republike Srbije. Državljanin ove zemlje, građanka Beograda uzdržana kada je u pitanju cjelovitost Srbije i status Kosova i Metohije. Moje pitanje je da li će Tužilaštvo preduzeti ikakve radnje protiv ove žene koja je, po informacijama kojima raspolažemo, državljanka ove zemlje, koja uživa benefite u ovoj zemlji i gradu – naglasio je Vujadinović.

On smatra da je Tužilaštvo dužno da ispita da li postoje elementi kršenja Ustava Republike Srbije.

– O moralnoj noti da i ne govorim. Glasati protiv sopstvene zemlje, protiv sopstvenog naroda, a koristiti benefite u ovoj zemlji je ravno katastrofi. Tim glasanjem je izvesna gospođa pljunula na svaku žrtvu na Kosovu i Metohiji, na junake sa Košara, na sve one koji su branili južnu srpsku pokrajinu i zarad sitnog ćara stala na stranu onih koji su danas protiv Republike Srbije. Tužilaštvo treba da preduzme određene korake – poručio je Vujadinović.

Zamjenik ambasadora BiH u Strazburu Tanja Milašinović Martinović je bila uzdržana prilikom glasanja u Savjetu Evrope o ulasku samoproglašenog Kosova u ovu organizaciju.

Ambasador Ivan Orlić, kadar Željka Komšića, bio je odsutan, te je Martinovićeva umjesto njega prisustvovala zasjedanju i bila uzdržana, iako nije bilo saglasnosti unutar institucija BiH u vezi sa glasanjem o ovom pitanju.

Martinovićevu je na poziciju zamjenika ambasadora imenovala bivši ministar spoljnih poslova u Savjetu minstara Bisera Turković.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu