U srijedu nastavak treće redovne sjednice NSRS

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće sutra sjednicu raspravom o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je tokom prvog dijela zasjedanja da je budžetski okvir za prošlu godinu ostvaren sa 4,46 milijardi KM.

– Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu 3,68 milijardi KM ili oko 97 odsto u odnosu na rebalansom planirani iznos – rekla je Vidovićeva prošle sedmice obrazlažući pred poslanicima konsolidovani izvještaj.

Ona je navela da su poreski prihodi lani bili oko 3,4 milijarde KM, a prikupljeni indirektni porezi iznosili su 1,68 milijardi KM.

Prema njenim riječima, ukupni budžetski rashodi ostvareni su u iznosu od oko 3,8 milijardi KM, a tekući od oko 3,37 milijardi.

Poslanici bi u nastavku zasjedanja trebalo da razmatraju i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu, izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije za prošlu godinu, te izvještaj o radu i izvršenju rebalansa finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu.

Na dnevnom redu su i godišnji izvještaji za 2022. godinu o radu Ombudsmana za djecu i o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Pred poslanicima treba da bude i informacija o odlukama o pomilovanju u prošloj godini, prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za drugi Projekat podrške zapošljavanju, kao i prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Srpskoj.

U prvom dijelu zasjedanja poslanici su usvojili više tačaka dnevnog reda, među kojima Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je nastavak treće redovne sjednice za 10.00 časova.

Podijeli objavu