UPC: U prisustvu policije oštećena imovina Kijevske lavre, razbijene brave, zapečaćena prostorija

Pripadnici policije ušli su na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je portal Savez pravoslavnih novinara.

– Na teritoriju manastira došla je policija koja blokira ulaz u prostorije – piše portal Savez pravoslavnih novinara.

Advokat lavre Nitika Čekman, koji zastupa interese kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, pojasnio je da su predstavnici nacionalnog istorijskog spomenika Kijevsko-pečerska lavra ušli u jednu od prostorija manastira i zapečatili je.

– Predstavnici nacionalnog spomenika u pratnji policije oštetili su imovinu manastira. Razbili su brave, ušli u prostorije 39. bloka i izvršili pečaćenje. Pripadnici policije nisu pustili unutra predstavnike manastira i na taj način su se umiješali u protivpravne radnje pripadnika nacionalnog spomenika – rekao je Čekman.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnesen predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi kontraobavještajne mjere – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima antiukrajinskog djelovanja.

 

Izvor: sputniknews.com

Podijeli objavu