Uprkos uvredama i pritiscima, Dodikova ostaje pri stavu: Narodno pozorište treba da radi u interesu Srpske!

Kćerka predsjednika Republike Srpske Gorica Dodik saopštila je da uprkos uvredama, optužbama i pritiscima pojedinih medija i novinara neće odstupiti od svog stava da Narodno pozorište Republike Srpske nije trebalo da ugosti SARTR i da ubuduće treba da vodi odgovornu nacionalnu, kulturnu politiku, koja će štititi interese i biti u službi Srpske, te da je sve ispod toga neprihvatljivo.

Dodikova je naglasila da od ovog stava neće odstupiti ma koliko pritisci pojedinih medija i novinara bili jaki i ma koliko nasrtali na nju i njenu porodicu.

Ona je dodala da je, poslije dugo razmišljanja, donijela odluku da se saopštenjem obrati javnosti i bar pokuša da objasni zašto se njeno ime već danima provlači kroz blato u brojnim medijima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i regionu.

– Od svega što pojedini mediji i novinari već danima pokušavaju da mi podmetnu – da utičem na rad Јavnog servisa Republike Srpske, da postavljam i smjenjujem kadar u institucijama Republike Srpske, da pozivam na linč rukovodstva i glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske i tako unedogled – istina je samo da sam kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – istakla je Dodikova.

Isto tako, dodala je ona, istina je da je kao obični građanin Republike Srpske i Banjaluke, na društvenoj mreži Tviter, u dva navrata, iznijela lični stav i izrazila mišljenje o činjenici da će na ovogodišnjem “Teatar festu” u Banjaluci gostovati Sarajevski ratni teatar, te da je, prema njenom mišljenju, to neprihvatljivo iz prostog razloga što to pozorište, na svojoj zvaničnoj internet stranici i dalje zastupa tezu o “agresiji na BiH”, navode da su osnovani u vrijeme “opsade”, te da su kao teatar “svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji”.

Dodikova je rekla da, pored svega ovog, treba pomenuti i to da je navedeni teatar u avgustu 1992. godine konstituisan kao “vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH”, te je u januaru 1993. godine, odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajevo, označeno kao “javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada”.

– Sve navedeno možete pročitati na interenet stranici SARTR-a. I sve to je uticalo na moje reagovanje na društvenim mrežama. Nijednog trenutka nisam se bavila predstavom, koju SARTR treba da izvede na “Teatar festu”, a što mi se podmeće već danima. Nijednog trenutka nisam pominjala bilo kog člana glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, na šta se pokušala usmjeriti pažnja na konferenciji za medije, održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske – navela je Dodikova.

Ona je ukazala da je na društvenoj mreži izrazila lični stav o činjenici da je Banjaluka domaćin pozorišnom ansamblu koji dalje baštini ideje i stavove iz 1992. godine, a prema kojima su Srbi u BiH agresori i fašisti, skloni “opsadama”.

– Da budem jasna do kraja, ni ja, niti moja porodica, nikada se nismo osjećali kao agresori, a još manje kao fašisti. Zato imam pravo da kao obični građanin Republike Srpske kažem da meni lično smeta činjenica da u hramu kulture Srpske i Banjaluke raširenih ruku i otvorenog srca primamo bilo koga ko u svom nazivu ima oznaku ‘ratni’ i ko se ne odriče sramnih kvalifikacija izrečenih na račun srpskog naroda – istakla je Dodikova.

Što se tiče skidanja zastave Republike Srpske sa jarbola Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dodikova je rekla da ne bi trošila riječi, te da su drugi o tome rekli dovoljno.

– Umjesto da uvaže moje pravo na iznošenje mišljenja, pojavila se cijela horda neistomišljenika koji danima pokušavaju da mi zatvore usta i uskrate demokratsko pravo na slobodu govora. Zanimljivo, u prvim redovima su oni koji se već mjesecima gorljivo zalažu za povlačenje predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, navodeći da svako ima pravo na mišljenje! Svako, osim Gorice Dodik, očigledno. I to samo zato što je Dodik – naglasila je Dodikova.

Prije nego što ponovo krenete sa salvama uvreda, optužbi i kleveta, poručila je Dodikova, usaglasite se sami sa sobom da li je Gorica Dodik neko mitsko biće, kćerka predsjednika koja vodi kadrovsku politiku u svim sferama života ili je samo obični građanin Republike Srpske koji se ne libi reći šta misli, ma koliko je to koštalo u životu.

– Istina je samo jedna! – naglasila je Dodikova.

Podijeli objavu