Važi za najzdraviju namirnicu, ali jedna greška med pretvara u otrov

Iako važi za najzdraviju namirnicu, med može da bude štetan, pa u nekim slučajevima, čak i opasan po zdravlje.

Svjetski specijalisti iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da s medom, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ni u kom slučaju ne treba pretjerivati.

Prema njihovom mišljenju, mladi ne bi trebalo da uzimaju više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, a osobama koje pate od određenih bolesti se ne preporučuje više od jedne kašike u toku dana.

Gojazne osobe i one koje boluju od dijabetesa, arteroskleroze ili hipertenzije treba da budu oprezne kod unosa ove namirnice. Nutricionisti, također, upozoravaju da svako može da bude alergičan na med, bez obzira na uzrast.

Ova namirnica sadrži kiseline, namirnice koje iritiraju želudac, pa zato prekomjerna konzumacija meda može da izazove gastritis, pa čak i čireve. Postoji još nešto što mnogi rade kada se med zgusne nakon dužeg stajanja (a potrebno je da se razrijedi kako bi se lakše koristio) ili pripremaju neki topli napitak kao što je čaj, a što je velika greška.

Ako se med doda u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i proizvodi otrov. Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi.

Izvor: avaz

Podijeli objavu