Više stotina članova sindikata u Brčkom u protestnoj šetnji

Više stotina članova Sindikata Brčko distrikta, građana i nezadovoljnih radnika danas su mirnom protestnom šetnjom od Trga pravde do gradske Vijećnice još jednom ukazali na, kako su naveli, težak položaj radnika u Brčkom.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić je u izjavi za medije rekao da brčanski sindikalci neće pristati na procentualno povećanje plate koje Vlada distrikta zagovara.

On je naveo da od izvršne i zakonodavne vlasti traže formiranje odjeljenja za rad i radne odnose, donošenje kolektivnog ugovora kojim bi bila riješena pitanja naknada na plate u skladu sa uslovima na radu, kao i linearno povećanje plate, prenosi Srna.

Babić je izrazio nadu da će se do kraja godine donošenjem Kolektivnog ugovora radnička prava u Brčkom nakon 23 godine podići na viši nivo.

Predsjednik Sindikata integrisanog obrazovanja u Brčkom Mensur Mujkanović rekao je da je danas svijest radnika na višem nivou, što je pokazala i današnja mirna protestna šetnja.

Mujkanović je rekao da Sindikat čeka poziv na pregovore sa Vladom Brčko distrikta o rješavanju njihovih konkretnih zahtjeva.

Izvor, Foto: SRNA

Podijeli objavu