Višković osudio napad na srpske mladiće u Mostaru i zatražio hitno reagovanje svih nadležnih

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je napad u Mostaru na dvojicu mladića iz Srbije koji su bili učesnici sportskog događaja, od kojih je jedan teško povrijeđen, te zatražio hitno reagovanje svih nadležnih institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i garanciju bezbjednosti za povrijeđene.

“Činjenica je da srpski narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bio konstitutivan do prije godinu i nešto više, činjenica je da srpski narod i Srpska pravoslavna crkva konstantno trpe pritiske i napade, što potvrđuje skrnavljenje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru u decembru prošle godine”, istakao je Višković.

On je ukazao na to da su učestali napadi na sportiste iz Srbije koji imaju majice sa obilježjima svojih klubova ili sa nazivima gradova iz Srbije u Federaciji BiH jasan pokazatelj da ovaj entitet postaje nesiguran za srpske sportiste.

“Ovakva praksa ne doprinosi ničemu, osim podsticanju i širenju mržnje”, istakao je premijer Srpske.

On je rekao da je potrebno raditi na promjeni retorike koja daje povod za ovakve nemile događaje i razvijati toleranciju uz poštovanje osnovnih ljudskih prava.

“Da bi se ovakvi napadi zaustavili, pored institucionalne rakcije i kažnjavanja odgovornih, potrebna je i javna osuda pomenutih događaja”, naveo je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Dva muškarca iz Zemuna napadnuta su juče u Mostaru, a jedan od njih S.N. /33/ teško je povrijeđen.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je Srni da su mladiće napale dvije nepoznate osobe u Ulici Kuluk u Starom gradu, da je povrijeđeni mladić zadobio prelom vilice, a njegov prijatelj je rekao da su napadnuti zbog natpisa “Zemun” na majicama.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu