Višković poručio: Ne možete nam oduzeti imovinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je pitanje imovine crvena linija preko koje Republika Srpska neće preći, poručujući da Srpska neće dozvoliti otimanje onog što joj je po Dejtonskom sporazumu i Ustavu pripalo.

Višković je istakao da je političkom Sarajevu problem isključivo imovina Republike Srpske.

– Ko pominje imovinu Federacije BiH? Niko. Problem je samo imovina Srpske. Hoće da nam uzmu puteve, vode, šume, škole, bolnice, obdaništa… I šta je onda Republika Srpska? Zašto je u Dejtonu iscrtana linija razgraničenja? Da podijeli narod? Ne. Ta linija dijeli imovinu. Zajednička imovina je samo ona na kojoj su izgrađene zajedničke institucije – poručio je premijer Srpske danas u Banjaluci.

On je istakao da da Republika Srpska nije problem Bosne i Hercegovine, ali da ne može dozvoliti da joj neko, kako je rekao, radi o glavi.

– Ne možete nam oduzeti imovinu. Nikada neću izdati interese Republike Srpske i predati imovinu Srpske. Ne mogu izdati 20.000, 30.000 boraca koji su se borili za Republiku Srpsku – naglasio je premijer.

Višković je poručio političkim predstavnicima iz FBiH da se ne igraju Republikom Srpskom, ako žele da očuvaju BiH.

– Republika Srpska nijedan korak nije uradila na štetu BiH. Samo BiH radi protiv Srpske – jasan je Višković.

On je rekao da je zajednička izjava političkih partija iz FBiH o imovini politički pamflet, iza kojeg stoji pokušaj prebacivanja krivice na Republiku Srpsku.

– To je po ko zna koji put smišljena priča u Federaciji BiH, čiji je cilj da se teret nemogućnosti formiranja vlasti prebaci na Republiku Srpsku i da se njene institucije i zvaničnici etiketiraju. Iz istog razloga su političke partije u Sarajevu potpisale zajedničku izjavu o imovini. Riječ je o političkom pamfletu koji su iskoristili da kažu da Republika Srpska krši Ustav – rekao je Višković.

Podijeli objavu