Višković u humanitarne svrhe izdvojio 627.000 KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izdvojio je ukupno 627.000 KM za humanitarne svrhe u 2022. i u prva tri mjeseca ove godine.

Više od pola miliona KM izdvojeno je kao finansijska podrška roditeljima i djeci za liječenje od teških i rijetkih oboljenja, prevazilaženje teške materijalne situacije i za rad raznih udruženja, fondacija i Crvenog krsta, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Osim izdvajanja u humanitarne svrhe, novac iz budžetske rezerve premijera Viškovića i budžeta Odjeljenja za predstavke građana, udruženja građana i fondacija, izdvajan je i za podršku talentovanoj djeci za usavršavanje iz oblasti sporta, umjetnosti i kulture.

Više od pola miliona KM izdvojeno je kao podrška Crvenom krstu, za podršku višečlanim porodicama bez riješenog stambenog pitanja, zatim u svrhu liječenja mladih ljudi iz Republike Srpske koji su morali biti upućeni u klinike u inostranstvu, za porodice koje žive u neuslovnim stambenim objektima.

Jedan od prioriteta u radu Vlade je izrada socijalne karte i donošenje sistemskih mjera radi poboljšanja i podrške u prevazilaženju teške materijalne situacije u kojoj su se našli građani zbog različitih okolnosti, istaknuto je u saopštenju.

Finansijska pomoć upućena je porodicama koje su usljed požara, nevremena, poplava i drugih nesretnih okolnosti ostali bez krova nad glavom.

Pomoć su dobile i različite organizacije i nevladin sektor koji kroz svoje aktivnosti pomažu i doprinose poboljšanju i socijalizaciji određenih kategorija u društvu, kao što su “Daunov sindrom centar” iz Banjaluke, organizacije “Tračak nade” iz Foče, “Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji”.

U saopštenju se napominje da su novčano podržane mnoge humanitarne akcije koje provode razna udruženja i organizacije.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu