Vlada Srbije usvojila predložene mjere

Članovi Vlade Srbije usvojili su mjere koje je danas objavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu.

Ove mjere se donose kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 procenata.

Ovo su nove drakonske kazne:

– Neovlašćena izrada, prodaja ili nabavljanje vatrenog oružja za koje se može dobiti dozvola – kazna zatvora od jedne do osam godina

– Neovlašćena izrada, prepravljanje, prodaja ili nabavka ili držanje vatrenog oružja za koje se ne može dobiti dozvola – kazna zatvora od dvije do 12 godina

– Neovlašećano držanje, razmjena, prodaja, izrada, prepravljanje veće količine oružja ili oružja velike razorne moći –  kazna zatvora od pet do 15 godina

– Neovlašćeno nošenje oružja bez dozvole – kazna zatvora od pet do 15 godina

– Neovlašćeno nošenje oružja za koje postoji dozvola za držanje – kazna zatvora od jedne do osam godina.

– Novim mjerama predviđene su i obavezne provjere na šest mjeseci i godinu dana lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje podrazumijeva obavljanje ljekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

– Pored moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, predviđa se i moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dvije godine.

– MUP Srbije će uputiti javni poziv licima koja nelegalno posjeduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mjesec dana predaju bez posljedica.

– U roku od mjesec dana ministarstvo prosvjete pripremiće izmjene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrijediti ili ugroziti druga osoba.

Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski postupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Današnja sednica Vlade započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu a Vlada Srbije je uputila iskreno saučešće svim porodicama ubijenih u tom zločinu i nada se da će se svi ranjeni uspješno oporaviti.

Podsjetimo, U.B. je u krvavom piru u selima nedaleko od Mladenovca ubio najmanje osam ljudi, a ranio 14 ljudi.

U.B. je osumnjičen je da je oko 23.00 časa, poslije svađe sa prijateljima u školskom dvorištu u mestu Dubona, otišao kući, uzeo kalašnjikov i zapucao.

 

Foto: Tanjug/Izvor: RTS

Podijeli objavu