Vlast Srpske dobro odgovorila na izazove tokom epidemije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da je vlast u Srpskoj dobro odgovorila na izazove tokom epidemije virusa korona, što su potvrdili i strani stručnjaci.

“Smatram da je vlast dobro odgovorila na tu situaciju. To nije bila potvrda nas samih, nego i drugih ljudi, ovdje su dolazili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije za vrijeme pandemije, pa su obilazili i Univerzitetski klinički centar. Mislim da smo uradili dobru stvar, da smo se dobro borili protiv svega toga, da smo uspjeli da organizujemo sistem”, rekao je Šeranić za ATV.

Šeranić je naveo da će virus korona i dalje biti prisutan, te da su njegove posljedice nešto što će se tek izražavati, objašnjavajući da je tu riječ o opasnostima od poremećaja zgrušavanja krvi i infarkta.

Resorni ministar je apelovao da se građani Srpske, koji to do sada nisu učinili, prijave u Fond zdravstvenog osiguranja Srpske kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

On je rekao da je zadovoljan radom aktuelnog sastava Vlade Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dodajući da su u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u proteklom peridu uvođena nova prava u korist građana.

Šeranić je podsjetio da su aktuelni infrastrukturni projektu izgradnje i rekonstrukcije bolničkog sektora Srpske, istakavši novu bolnicu u Trebinju i Doboju.

Govoreći o finansijskim obavezama zdravstvenih ustanova Srpske, Šeranić je rekao da sve ustanove trenutno redovno plaćaju poreze i doprinose.

“Uveli smo 22 ustanove na trezorski sistem poslovanja i one sada funkcionišu prema tom sistemu, što znači da je kontrola njihovih troškova i načina poslovanja mnogo bolja”, rekao je Šeranić.

Šeranić je podsjetio da je u protekle dvije godine mnogo urađeno na povećanju plata radnicima u zdravstvu. “Idemo uvijek ka tome da tome da unapređujemo socijalno-ekomonski status zdravstvenih radnika”, rekao je Šeranić.

Podijeli objavu