Vode Srpske: Una i Sana u opadanju, blagi rast vodostaja Save

U petak 19. maja, ujutro u 9.00 časova zabilježeno je opadanje vodostaja na većini glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save gdje se bilježi blagi rast vodostaja kao posljedica vodenog talasa koji pristiže iz Slovenije i Hrvatske i pritoka rijeke Save na našem području, saopšteno je iz Јavne ustanove Vode Srpske Bijeljina.

Vodostaj rijeke Une je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj Une od 462 centimetara što je i dalje vrijednost iznad kote redovne odbrane od poplava, ali sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Vodostaj rijeke Sane takođe je u opadanju. Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj Sane od 367 centimetara što je vrijednost ispod kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima, navodi se u saopštenju.

Na rijeci Vrbas i dalje se bilježe povišeni vodostaji, ali sa tendencijom stagnacije i opadanja u narednim danima, u vrijednostima zavisno od režima rada HE Bočac.

Situacija na ostalim glavnim vodotocima u Republici Srpskoj u slivovima Save i Trebišnjice je stabilna.

Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 706 centimetara čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 centimetara).

Prema prognoznim modelima, u naredna dva dana očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save na mjernim mjestima u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

Prema rješenjima Јavne ustanove Vode Srpske, trenutno su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV), i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni (sektori V i VI).

Podijeli objavu