Vučić: Da ne bude bilo kakve dileme – nećemo podržati članstvo tzv. Kosova u UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stavove Srbije – nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

– Govorili smo i o situaciji na KiM i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, stavove Srbije da Srbija ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizivanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavijestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu, i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemaljskoj sa kojima smo razgovarali – naveo je Vučić.

Prenio je novinarima da je rekao gostu iz Švedske da je vidio da se stalno u medijima provlači jedan politički trik – kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda, kako je rekao, Srbija treba odmah da ispuni “sve što im padne napamet”.

– Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvijek svoju riječ držala, kao i poslije Briselskog sporazma i ubuduće će, Srbija će svoj dio posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavmao onda naš dio – istakao je Vučić.

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno.

– Pa, tek onda da mi radimo sve drugo, jer to je obaveza koja nije prihvaćena u februaru ili martu ove godine ili u novembru prošle godine, to je obaveza koja postoji od 19. aprila od 2013. godine – naglasio je Vučić.

Da ne bismo završili kao što su se neki drugi sporazumi završavali, pa poslije toga izbijali ratovi, zato što su neki evropski lideri govorili da je to bila igra i most da bi neki dobili vrijeme, napomenuo je Vučić.

– Lijepo, da oni ispune svoje obaveze i svoj zadatak, mi u Srbiji nismo toliko glupi, a imali smo sada prilike da naučimo od svih kako to izgleda u svijetu. I čekamo da ispunite ovo što su vaše obaveze i onda ćemo sa najvećom radošću da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner i koliko želimo da učinimo ono za šta smo dali javnu riječ – kazao je Vučić.

Istakao je da je razumio sve poruke gosta iz Švedske, od toga da moramo da uvodimo ankcije i kako i na koji način da se ponašamo u odnosima sa Prištine.

– Mi smo nezavisna i suverena zemlja i donosićemo odluke na takav način, razumije se vodeći računa i o onome što ste nam vi kao najbliži partneri iz EU rekli. Nadam se da ćete još češće dolaziti u našu zemlju – poručio je Vučić.

Zahvalio je Švedskoj što se još 2009. godine zalagala za viznu liberalizaciju za Srbiju, ali i na iskrenosti, jer je to “jedini pravi način da se bolje razumijemo”.

Kazao je da je za njega posjeta Bilstrema velika čast, s obzirom da je Švedska izuzetno važan patner Srbiji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja.

– Mi smo prethodnih 10 godina učetvorostručili sa Švedskom našu trgovinsku razmjenu, a 2022. je bila rekordna od 629 miliona evra, sa značajnim povećanjem srpskog izvoza zbog investicija iz EU. U prva dva mjeseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmjene od oko 17,8 odsto, posebno našeg izvoza u Švedsku koja je jedna od namoćnijih privreda EU. Vjerujem da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona, a uskoro i milijardu evra trgovinske razmjene – rekao je Vučić.

Dodao je da ima 241 kompanija iz Švedske u Srbiji od kojih su neke od njih veoma značajne za BDP Srbije.

– Razgovarali smo i o velikoj srpskoj dijaspori, koja živi i uradi u Švedskoj i predstavlja most između naših naroda – kazao je Vučić i dodao da je veoma srećan kako Šveđani o govore o ljudima iz Srbije.

Nadamo se da će da se vrate u Srbiju kada dostignemo standarde koje ima Švedska, dodao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je Bilstrem posebno insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i više puta to ponovio, tražeći da budemo usaglašeni sa svim drugim zemljama članicama EU ili koje su na evropskom putu.

– Govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promijenila svijet i da je zato Švedska zato odlučila poslije 200 godina da pripada jednom vojnom bloku. Јa sam rekao da neko mora da razumije i našu poziciju, pošto nas je baš taj blok napao bez saglasnosti SB UN 1999. i da su naše emocije malo drugačije i da čeznemo da ostanemo vojno neutralni, a ne da budemo dio tog bloka koji nas je napao suprotno Povelji UN, sa željom da naruši teritorijalni integritet i pogazi Povelju UN i nanio teške žrtve našoj zemlji – kazao je Vučić.

Istakao je da je zahvalan na podršci evorpskom putu Srbije i da smo dobro razumjeli šta moramo još da uradimo.

– Važno što je Tanja Miščević bila prisutna na ovom sastanku, pošto ga je obavijestila šta smo uradili u oblasti pravosuđa, ali i o onome što slijedi, kao i o primjeni medijske strategije koja se uveliko dogovara, tako da vjerujem da ćemo sve što je naš domaći zadatak moći da ispunimo po pitanju vladavine prava – naveo je Vučić.

Kazao je da su on i gost iz Švedske razgovarali i o situaciji u regionu i da vjeruje da ćemo imati bolje odnose sa Hrvatskom.

 

Izvor: Tanjug

Podijeli objavu