Vučić: Srbija i Srpska će biti sve jači i jači na svim poljima

Po svjetskim standardima Srbija i Srpska ne smiju biti jaki. Koliko god bili slabi, oni se plaše da je to nedovoljno, a ja im poručujem da ćemo svakog dana biti samo jači i jači, na svim poljima, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini.

– Za one koji su ostali bez traga, mi živi smo im jedini trag. Mi moramo da budemo potokaz, znak i ime za sve one koji klani, ubijani. Ovdje su imena bila nevažna, pogotovo ako si bio Srbin, Јevrej ili Rom – naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je nalgasio da zajedno sa Republikom Republikom Srpskom već devet godina se obilježavamju najveći zajednički  datumi.

– Sve već broj mladih ljudi je ovdje, školaraca, onih sa fakulteta, koji će na ovim mjestima saznati pravu istinu o Јasenovcu i najvećem njegovom stratišu Donjoj Gradini. Zajedno sa Republikom Srpskom izgradićemo memorijani centar ovdje u Donjoj Gradini, da uvijek možemo da dođemo da ga posjećujemo, da učimo nova pokoljenja, da svaki stranac koji dođe ovdje nauči nešto iz naše krvave istorije.Isto tako imaćemo ga i u Beogradu – istakao je Vučić.

Osvrnuo se i na odrednice koje se etiketiraju srpskom narodu.

– Moj otac nije “bosanski” Srbin, već samo Srbin. Ne smijemo više nikada dozvoliti da nas dijele. Da li ste ikada čuli za termin “srpski Hrvati”. Nikada, ali Srbe dijele na bosanske, crnogorske, hrvatske….Promjenila se emocija našeg naroda, jer više ne možemo da prihvatimo da uvijek budemo dežurni krivci za sve. Oni ne razumiju da kada Srbinu dozlogrdi, onda više nema povratka – naglašava Vučić.

Јoš jednom je napomenuo na važnost kolektivnog pamćenja.

– Ako zaboravimo nismo vrijedni opstanka. Treba da čuvamo mir, jer previše ratrova smo imali, ali moramo znati šta je naše i da ne odustajemo od toga po pitanju života.  Uvijek nam govore nemojte da gledamo u prošlost, idemo u budućnost. A ja ih pitam, o čemu ćemo ako nećemo o svom biću, postanku, svom stradanju. Odlučnost, odgovornost, ali i hrabrost je na nama da se sjaćamo svojih predaka koji su stradali samo zbog toga što su bili Srbi – poručio je Vučić.

Podijeli objavu