Za sve koje muči alergija: Pratite “polenski semafor” na sajtu Grada Banjaluka

Grad Banja Luka omogućio je sugrađanima da putem tzv. polenskog semafora na internet stranici Grada prate podatke o koncentraciji aeroalergenog polena, sa prognozom za tekuću sedmicu.

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu počelo je, tako da smo počeli sa redovnom objavom izvještaja, koje za Grad obavlja Poljoprivredni institut Republike Srpske, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako je nastupila vegetaciona sezona, podaci sa „polenskog semafora“ svakako su korisni za sugrađane alergične na polen biljaka.

“Osim svoje osnovne biološke funkcije u procesu oprašivanja, polen je jedan od najznačajnijih bioloških izvora alergena. Veoma važna preventivna mjera i pomoć osobama alergičnim na polen je redovno informisanje o stanju i prognozi polena u vazduhu. Mjerenje polena u našim uslovima trajaće sve do prvih dana novembra”, istakli su stručnjaci iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Napominju da je količina polena u vazduhu najviša kada je toplo i suvo vrijeme sa slabim vjetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

Prema posljednjim objavljenim podacima od 21. aprila koncentracije polena su na niskom do umjerenom nivou sa trendom opadanja u odnosu na prethodnu sedmicu.

Izvor: Mondo.ba

Podijeli objavu