Zapad želi da uvuče BiH u NATO, uprkos protivljenju naroda

Zapad želi da potpuno promijeni politički sistem u BiH, postavi vlast koja odgovara Briselu i Vašingtonu i uvuče zemlju u NATO, uprkos protivljenju naroda, izjavio je stalni predstavnih Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je tokom debate o situaciji u BiH u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku rekao da je situacija u BiH ušla u potpuno novu i ekstremno opasnu fazu, a da je zapadna zajednica postala direktno umiješana u sistemsku krizu u BiH.

Prema njegovim riječima, spoljne sile koje djeluju kroz OHR i brojna strana predstavništva u Sarajevu produbljavaju etnička i politička neslaganja, čime zloupotrebljavaju ulogu koja im je data prema Dejtonskom sporazumu.

Nebenzja je istakao da je Rusija posebno zabrinuta zbog destruktivnih postupaka takozvanog visokog predstavnika.

On je podsjetio da se Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira ranije saglasio da se sva ovlašćenja prenesu na narode u BiH, ali je to zaboravljeno.

Nebenzja je naveo da su interesi Upravnog odbora sada u potpunosti suprotni interesima naroda u BiH, te da je opravdana i pravovremena odluka Rusije da ne bude dio Upravnog odbora.

Ruski ambasador naglasio da Kristijan Šmit, miješanjem u unutrašnja pitanja, djeluje u BiH na način koji je u skladu sa najgorim kolinijalnim trendovima.

Nebenzja je napomenuo da Ustavni sud BiH, koji bi trebalo da brani interese naroda, danas služi interesima Zapada.

“Troje od devet sudija su stranci i sada o blagostanju građana BiH `brinu` Nijemac, Albanac i Švajcarac, što je očigledan primjer kako ne poštovati teritorijalni integritet i suverenost jedne centralnoevropske zemlje u 21. vijeku. Spoljne sile modeluju BiH onako kako misle da treba, prema svojoj viziji koja je potpuno drugačija od realnosti”, izjavio je Nebenzja.

Nebenzja je rekao i to da će posljedice kriminalnih postupaka Zapada imati posljedice za nekoliko generacija u BiH.

On je pozvao da se što prije zatvori kancelarija visokog predstavnika, jer je loše sve što OHR radi u BiH.

Nebenzja je istakao da je vrijeme da se narod u BiH oslobodi ponižavajućih eksperimenata i klasičnog neokolonijalnog pristupa Zapada.

On nije želio da komentariše izvještaj koji je predstavio Kristijan Šmit, podsjećajući da Savjet nije odobrio njegovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH.

Nebenzja je Šmitov izvještaj nazvao pristrasnim i naglasio da ne odgovara realnosti, preuveličava situaciju i svu krivicu svaljuje na Srbe u BiH.

Ruski predstavnik pozvao je Savjet da uzme u obzir izvještaj Republike Srpske generalnom sekretaru UN, za koji je rekao da pokazuje ono što se zaista dešava u BiH.

Nebenzja je dodao da ne treba vjerovati pristrasnim predstavnicima Zapada i da je veoma važan unutrašnji dijalog, bez miješanja spolja.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu