Znakovi dehidratacije koje nikako ne smijete da ignorišete

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, stanja u kojem tijelo nema dovoljno tečnosti da pravilno obavlja svoje funkcije.

U nastavku ćete vidjeti koliko vode treba da pijete dnevno i koji su znakovi dehidracije koje ne bi trebalo da zanemarite.

Dr Džon Smit, vodeći stručnjak za hidrataciju i dehidraciju, sproveo je istraživanje na velikom uzorku ispitanika kako bi odredio optimalan unos vode tokom dana. Njegova studija obuhvatila je 1.000 ispitanika različite starosti i životnog stila. Rezultati su pokazali da prosječna osoba treba da pije oko 2–3 litra vode dnevno kako bi održala hidrataciju na optimalnom nivou. Ovo su znakovi dehidracije:

1. Suva usta i žeđ

Suva usta i stalna žeđ mogu biti prvi znaci dehidratacije. Vaše tijelo vam šalje signale da vam je potrebno više tečnosti da biste nadoknadili gubitak vode.

2. Taman urin

Ako primijetite da vam je urin tamnije boje nego obično, to može ukazivati na nedovoljan unos tečnosti. Svjetao i providan urin je znak dobre hidratacije.

3. Umor i slabost

Nedovoljna hidratacija može dovesti do umora, nedostatka energije i opšteg osjećaja slabosti. Tijelo neće pravilno funkcionisati bez dovoljne količine vode.

4. Vrtoglavica i glavobolja

Dehidracija može izazvati vrtoglavicu i glavobolju. Nedovoljna količina tečnosti utiče na protok krvi i kiseonika do mozga, što rezultira ovim simptomima.

5. Smanjena koncentracija i loša memorija

Nedovoljna hidratacija može negativno uticati na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i pamćenje. Osjećaćete se manje fokusirano i biće vam teže da se sjetite informacija.

“Da biste obezbijedili adekvatan unos vode, postavite sebi neke smjernice. Uvijek nosite flašu sa sobom i pijte tokom dana, čak i ako niste žedni. Pazite na ishranu i konzumirajte hranu koja sadrži visok udio vode, kao što su voće i povrće. Takođe, obratite pažnju na spoljašnje uslove, poput visokih temperatura i fizičke aktivnosti, jer će vam u ovim situacijama biti potrebno još više tečnosti”, zaključio je doktor.

Izvor: 24sedam.rs

Podijeli objavu